Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beekbergerwoud weer open na duurzame renovatie

14 maart 2022 | Ramona Fredriks

Natuurgebied Beekbergerwoud, gelegen tussen Apeldoorn en Klarenbeek, is weer geopend voor wandelaars. Na een duurzaam herstel van het vlonderpad en de opgehoogde zandpaden kunnen wandelaars het rondje Beekbergerwoud weer maken. De parkeerplaats aan de Woudweg in Klarenbeek en de gehele route zijn weer opengesteld voor publiek. Op zondag 3 april tussen 11.00 en 15.00 uur staan de boswachters van Natuurmonumenten klaar om iedereen van harte welkom te heten.

Vlonderpad Beekbergerwoud

De onderconstructie en vlonderplanken van het houten vlonderpad waren aan het eind van hun levensduur en aan vervanging toe. Om veiligheidsredenen heeft Natuurmonumenten een gedeelte van het Beekbergerwoud voor een periode moeten afsluiten voor wandelaars. De herstelwerkzaamheden namen meer tijd in beslag vanwege de moeilijk bereikbare plaatsen.

Vrijwilligers verwijderen oude vlonderpad

Vrijwilligers van Natuurmonumenten pakten het ongeveer 1000 meter lange traject aan en zorgden voor het verwijderen en afvoeren van de onderconstructie en vlonderplanken op de moeilijk bereikbare plaatsen in het Beekbergerwoud. “Zij hebben echt een flinke klus geklaard en zijn heel zorgvuldig te werk gegaan”, vertelt boswachter Ties Jansen van Natuurmonumenten. “Om de kwetsbare natuur in het Beekbergerwoud zoveel mogelijk te ontzien en om op de moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen komen hebben onze vrijwilligers veel handmatig werk verricht.” De afgelopen maanden is het vlonderpad vervangen door duurzaam materiaal met een langere levensduur. Ook is de toegankelijkheid van het vlonderpad en de opgehoogde zandpaden sterk verbeterd.

Vrijwilligers verwijderen oude vlonderpad Beekbergerwoud

Om de kwetsbare natuur in het Beekbergerwoud zoveel mogelijk te ontzien hebben vrijwilligers veel handmatig werk verricht.

Route Apeldoorn te Voet vernieuwd

Sinds kort is er een kleine aanpassing doorgevoerd in de Beekbergerwoudroute van Apeldoorn te Voet. Door het plaatsen van een bruggetje en dankzij de ondersteuning van Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Apeldoorn is de route mooier en veiliger geworden. De route gaat nu ten zuiden van de A1 vanaf de Kuipersdijk het Beekbergsebroek in, vervolgens door een stuk nieuwe natuur naar de Traandijk en daar weer het Beekbergerwoud in.

De Beekbergerwoudroute is één van de tien routes van Apeldoorn te Voet. Deze routes zijn te vinden op de website Apeldoorn te Voet. Te Voet-wandelingen verbinden de stad met het buitengebied door wandelroutes die vanaf een station of bushalte in de stad naar een station of bushalte in het buitengebied gaan of omgekeerd.

Klompenpad

Wandelaars van het Klompenpad ‘Albapad’ kunnen hun route weer als vanouds vervolgen door het Beekbergerwoud. De rondwandeling van 11 kilometer start in Oosterhuizen en is bewegwijzerd. Onderweg kom je door het buitengebied van Oosterhuizen en het voormalige oerbos Beekbergerwoud.

Klompenpaden zijn rondwandelingen die op initiatief van bewoners van de streek en onder coördinatie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland worden aangelegd. Het zijn cultuurhistorische wandelroutes die particuliere terreinen zoals landgoederen en boerenland toegankelijk maken voor de wandelaar. De routes zijn te vinden op de website www.klompenpaden.nl.

Elzenbroekbos Beekbergerwoud

Op 10 juni 1871 werd hier de laatste boom geveld in het achtduizendjarige oude bos, het laatste oerbos van Nederland.

Beekbergerwoud volop in ontwikkeling

Het Beekbergerwoud vormt met ruim 100 hectare een moerasgebied met nu nog jonge zogenaamde elzenbroekbossen en natte graslanden. Het was ooit het laatste oerbos van Nederland, totdat in 1871 de laatste boom werd geveld. Natuurmonumenten heeft dit gebied kunnen aankopen en is sinds 2006 volop bezig de natuur te herstellen. Natuurmonumenten, de vrijwilligersteams van Apeldoorn te Voet en het Klompenpad nodigen wandelaars van harte uit om te komen wandelen in het Beekbergerwoud.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks